Dammsugning – inte bara att sladda runt

Det finns mycket att säga om dammsugning, och det är nog en av de mest effektiva sätten att hålla rent på golvet. Dock så tar det ofta ganska mycket tid och ork, och det är inte alltid man har både det ena och det andra. Därför är det bra att dammsuga lite då och då, helst minst en gång per vecka. På så sätt slipper man ett stort städjobb en dag i veckan, och man håller rent på golvet. Har ni märkt nu vad melodin är? Lite jobb – hela, hela tiden! Heja! Slit inte ut dig och bränn av någon flyttstädning Enköping bara för att det är lite skit i hörnen.

Det finns dock ett par saker som man ska tänka på när man dammsuger. För det första så är det viktigt att man har en bra dammsugare. Det finns många olika modeller på marknaden, men oavsett märke eller modell gäller det att ha en som åtminstone är nyare än 70-talet… då kommer det gå snabbt, jag lovar. Kasta den gamla och köp en ny.

 

Vad ska man göra med smutsiga kläder?

Det finns flera saker du kan göra för att hantera smutsiga kläder. Det enklaste är förstås att tvätta dem, men det finns också andra alternativ. Om du inte vill tvätta kläderna, kan du prova att torka dem i solen eller luften. Detta fungerar bäst för mindre smutsiga kläder. Du kan också försöka stryka kläderna med en dampis. Dampisen tar bort lite av smutset, men det är inte alltid ett bra alternativ för alla typer av kläder. Om du har ett par smutsiga skor, kan du prova att torka dem med en trasa eller borsta dem med en skoborste. Eller skänk bort dem, det brukar bli massor av gamla kläder över när man flyttat, som sist när vi hjälpte till vid flytten av ett kontorshotell Landskrona.

 

Avfallshantering – förvirrande men ganska lätt ändå

I Sverige har vi lång tradition av att ta hand om vårt eget avfall. Sedan 1970-talet har vi haft en lag som säger att vi ska sortera vårt avfall i tre områden (dessa kan ha ändrats, jag pratar som bekant från tiden då jag var på städfirma Uppsala som mest):

1. Kärnavfall – Det här är farligt avfall som måste tas hand om på rätt sätt för att inte skada miljön eller människor. Kärnavfall kan till exempel vara batterier, lysrör och mediciner. Okej, det här var bara för informationens skull – de flesta skulle jag säga inte har kärnavfall hemma. Eller ja, förutom när min sambo har druckit eller ätit något som innehåller laktos… då blir det snabbt en farozon(!!!). Skulle vi hantera sådant i vår städfirma skulle vi nog behöva en juristbyrå.

2. Farligt avfall – Det här är avfall som är giftigt eller brandfarligt och som inte får komma ut i naturen. Farligt avfall kan till exempel vara möbelfernissa, bildäck och sprayburkar.

3. Grovsopor – Det här är stora saker som inte går att sortera på någon form av mindre sopstation eller sopnedkast.

4. Brännbara hushållsopor. Sådant som vi använder och slänger i princip varje dag. Matavfall, kartong, sådant.

 

Det var allt för den här gången, hoppas ni fick många tips!

Varma hälsningar Städ-Tantalara Tantasoson