Kökstrender som försvinner 2023

Ett vackert designat kök är viktigt av flera skäl. I första hand är det utrymmet där vi spenderar mest tid med familjen, lagar mat, äter eller till och med arbetar. Det är också viktigt att tänka på att rätt kök kan öka andrahandsvärdet på en bostad!

Medan helt vita kök och kök i bondgårdsstil har varit populära i nästan för många år nu (skyll på pandemin eller leveranskedjorna för denna), börjar husägare, designers och utvecklare äntligen se köksstilar utvecklas. Element som en gång var ”måste ha” har blivit ”inga mer, please!”.

Här är några köksdesigntrender som försvinner 2023, enligt experter och inredningsarkitekter.

 

Helvita kök

Allt vitt är allt på väg ut. Under det senaste decenniet har vi sett vita väggar, vitt kakel och Carrera-marmor. Människor är trötta på dessa dämpade paletter, och designers tar in färg – som vi älskar.

De flesta designers är också överens om att vit-på-vit-kök kommer att se daterade ut 2023. Så vilken färg blir det nya vita? Det finns inte bara ett svar här. Många tror att de nyaste köken kommer att ha två eller tre kontrasterande, kompletterande nyanser. Monokroma kök saknar djup och visuellt intresse. Kompletterande nyanser i ett kök kan lyfta området samtidigt som de är tidlösa – så kan det låta från en pimpinett inredningsdesigner nu för tiden!

 

Öppna kök

Öppna kök är förbi – mysigt och personligt är grejen numera (gärna med granitbänkskiva)!

Öppna planlösningar och särskilt öppna kök är kontroversiella ämnen i designvärlden just nu. Även om det är ett praktiskt val för vissa, har många husägare tröttnat på detta designval i en post-pandemisk värld. ”Särskilt för familjer vill folk inte längre se smutsiga tallrikar och lådor med flingor medan de äter middag eller underhåller. Vi har kunder med öppna planlösningar som bygger väggar för att skilja sina kök från sina matsalar. Denna mer traditionella stil kommer tillbaka med köket, matsalen och vardagsrummet alla fackindelade. Det låter dig skapa ett unikt utrymme”, säger inredingsdesigner Mr. S.K. Åne, som vann guldkampfisken år 2022 för bästa design.

Mattsvart hårdvara

Mattsvart hårdvara är så passé. Även om mattsvart hårdvara fanns överallt 2022, förvänta dig att se mindre av den 2023. ”Vi har simfötterna att tacka för den här. Mattsvart hårdvara tilltalade mig aldrig riktigt, men jag förstår att de för vissa uppskattar mattsvarts minimalistiska karaktär och mörkare toner när de väljer en stiligare look”, säger inredningsdesignern F.Mabhelton från SwiperFurn.

Så vad är ett bra alternativ? S.K. Åne rekommenderar att du överväger oljegnidad brons för en mer uppdaterad look. Han förutspår också att vi kommer att se mer polerat nickel och krom under det kommande året, liksom kokkenbordplader. Industridesign blir aldrig gammalt, vet ni!