PC vs Apple – giganternas kamp

Det är en ”tale as old as time”, egentligen – eller åtminstone sedan 1980-talet och framåt. Apple var som bekant (och enligt vissa är fortfarande) på många sätt skaparna av den moderna hemdatorn, då deras Mac-datorer introducerade både föregångarna till tangentbordet, hemskärmen och datormusen samt det bekanta ”desktop”-operativsystemet. Windows och Microsoft kom som bekant in och, okänt för många, kopierade i princip konceptet rakt av, ovanpå deras originella DOS-plattform. Oavsett ursprung så finns det idag en enorm marknad för såväl PC (personal computer) och Apples datorer. Men vilken är rätt för dig? Vi går igenom lite snabbt hur giganternas kamp ser ut.

 

Vilken dator är bättre för dig, personligen?

Datorhårdvara för en stationär dator är ett komplicerat ämne. Det finns många faktorer som du måste ta hänsyn till när du bestämmer vilken dator som är bäst för dig, särskilt om du också ska kolla på laptops. Följande hjälper dig att avgöra vilken dator som är bäst för dina behov:

– Vad är dina personliga preferenser? Tänk på stil och form. Det är viktigare i längden än du tror.

– Vad behöver du att datorn ska göra? Många köper för kraftfulla datorer, i rädslan att de ska vara ”sega”.

– Hur mycket pengar är du villig att spendera?

Fördelarna och nackdelarna med PC-datorer och Apple-datorer

Datorer är en stor del av våra liv idag. De används för allt från spel till arbete till att bara surfa på internet. Det finns många olika typer av datorer på marknaden, men de delas alla in i två kategorier: PC- och Apple-datorer. Fördelarna med en PC jämfört med en Apple-dator inkluderar fler alternativ för anpassning, bättre pris och högre kompatibilitet med andra enheter som skrivare eller skannrar. Nackdelarna inkluderar virus och skadlig programvara som kan vara svåra att ta bort, mindre säkerhetsfunktioner än Apple-datorer och mindre intuitivt gränssnitt än Apple-datorer.

Fördelarna med en Apple-dator inkluderar bättre säkerhetsfunktioner, enklare gränssnitt för nybörjare, mer intuitivt gränssnitt än datorer vilket gör det lättare att använda för barn eller seniorer som kanske inte vet hur man använder en PC-mus eller ett tangentbord. Nackdelarna inkluderar avsaknaden av anpassningsalternativ vilket gör att du har färre val på vilken typ av enhet du skaffar (till exempel om du vill ha en bärbar dator med pekskärm) och mindre kompatibilitet med andra.

Vilken av ”the kaijus” är faktiskt dyrare?

Detta är en fråga som har diskuterats i decennier. Vissa skulle säga att Apple-produkter är dyrare än PC-produkter, medan andra skulle säga motsatsen. I det här avsnittet kommer vi att presentera båda sidors argument och försöka ta reda på vilken som är korrekt.

Apple-produkter har ett rykte om sig att vara dyrare än PC-produkter, men så är det kanske inte längre. Anledningen till detta är att priserna på Apple-produkter har sjunkit de senaste åren och de ligger nu i nivå med PC-priserna – åtminstone om vi ska titta på premium-märken. Visst, Apples datorer ÄR dyrare i grund, det tror jag inte någon kan debattera – men då är också frågan vad de jämförs med, på PC-sidan. Här finns inte samma förspeckade modeller, så det är alltid en fråga om äpplen och päron. Dessutom kan man idag köpa refurbished macbook billigare än någonsin.. Det betyder att det inte längre är någon betydande skillnad i pris mellan de två märkena, speciellt när man räknar in alla Apples extrafunktioner som Siri och Face ID. Samma sak gäller också refurbished iPad.

Vi hoppas att du fått lite information av denna Äppelpojkarna mot Fönstergrabbarna-guide! Glöm inte att oavsett vilket system och plattform du hamnar på, att investera i bra virusskydd som Norton antivirus. Det kommer stävja attacker och hålla dig trygg, oavsett dator.